Blog

Aziatische bladgroenten uit Nederland, de trend dit voorjaar

23-02-2022

shutterstock_1968642205

Maak de blits met kailan

Of choi sam, am soi en paksoi

Al sinds de jaren 70 teelt en importeert de familie Kuijper Aziatische bladgewassen. Door de jaren heen hebben zij een divers aanbod gecreeerd dat zij in het voorjaar en de zomer telen in eigen kassen. De gecontroleerde omgeving van de kas in combinatie met het roteren van de gewassen zorgt er voor dat er mooie gezonde Aziatische groenten gewoon in Nederland kunnen worden verbouwd.

Kailan, april t/m september

De Kantonese naam voor Chinese broccoli. En wanneer je goed kijkt naar de kern tussen de bladeren begrijp je de naam. Waarschijnlijk ken je bimi of ook wel tenderstem broccoli. De smaak en structuur van Kailan heeft hier veel van weg en dat is niet zo vreemd. in 1993 is bimi geïntroduceerd als resultaat van een kruising tussen broccoli en kailan. In verwarmde kassen zijn de sierlijke witte bloemen tegenwoordig jaarrond te telen. Echter geeft de plant van juni tot augustus deze bloemen uit zichzelf. Wil je met de bloemen werken, doe dit dan in deze maanden.

Choi sam april t/m september

Vergelijkbaar met Kailan, maar zachter van structuur, sappiger en pittiger. Bijna als mosterd. Het wordt ook wel Chinese bloeiende kool genoemd, dankzij de trossen gele bloemen in de zomer. Over het algemeen zijn er twee soorten, de korte en de lange Choi sam. Waarbij de korte erg lijkt op Kailan qua structuur en de lange meer gaat richting paksoi.

Am soi april t/m september

Een soort mosterdkool die een hele wereldreis heeft afgelegd. Hij vindt zijn oorsprong in Afrika en is via Suriname in Indonesië terecht gekomen. Zo komt deze op raapsteel lijkende groente aan zijn bijnaam, Indische mosterd. Qua smaak zit Am soi tussen Kailan en Choi sam in. Beetje bitter, iets pittig en toch sappig.

Paksoi, maart t/m september

Er zijn meerdere soorten Paksoi, de Shanghai, Bocksoi en de traditionele open Chinese kool die wij kennen als Paksoi. De laatste wordt vrijwel jaarrond in Nederland geteeld en is voor veel glastuinbouwers die het gebruik van hulpbronnen vermijden een alternatief in de koude maanden. Zo ook voor bijvoorbeeld Peter Boer die in de zomermaanden verschillende soorten pepers teelt.

Ong choi juni t/m augustus

Deze groente komt om in de namen: waterspinazie, waterwinde, kang kung en morning glory. Door zijn holle stelen kan deze plant zowel op het land als in het water groeien. De stelen zorgen er namelijk voor dat ze op de oppervlakte blijven drijven en de bladeren zo toch voldoende zonlicht kunnen opvangen. Ong choi heeft veel weg van wilde spinazie, maar is kruidiger. Ondertussen is wellicht opgevallen dat in vele Aziatische groente ‘soi’ voorkomt. Niet zo gek, want dit betekent groente in het Chinees.

Bestellen? Log in op inONE

Het is fijn om met de beste producten te werken en te weten waar het vandaan komt. Dat het duurzaam is, maar niet duurder.

Chef Janco Robben

Ik werk graag met Jimmy Loves Food. Het voelt goed, het is goed.

Chef Janco Robben

Kies voor ingrediënten
met een eerlijk
verhaal.

Het allerbeste voor jou, je gasten en de wereld.

Arrowup